IFA Trofee voor Ally Derks

IFA Trofee voor Ally Derks

Op de 37e editie van het IFA (Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film) werd de IFA Trofee uitgereikt aan Ally Derks, voor haar bijzondere bijdrage aan de verspreiding van documentairefilm in Nederland en de rest van de wereld.

 

Uitreiking IFA Trofee

Derks ontving de IFA Trofee uit handen van Cees Bijl, gedeputeerde van de Provincie Drenthe, die Derks prees voor haar werk: “Ally Derks is een fenomeen in Nederland, door wat zij met het IDFA heeft bereikt en door het wereldwijd bekend te maken”.

 

In haar speech vertelde Derks dat ze het IFA al wel kende, maar niet wist dat het al zo lang bestaat: “Ik ben trots op een festival opgericht voor en door vrouwen, het IDFA begon ik ook met vier vrouwen. De kracht van deze vrouwen is dat het waanzinnige organisatoren zijn en dat ze betrokken zijn bij wat er in de wereld gebeurd”. Daarnaast bedankte Derks haar man, Bob: “Achter elke sterke vrouw staat een man, voor mij is dat Bob, die voor de kinderen heeft gezorgd terwijl ik werkte”.

 

International Documentary Film Festival Amsterdam

Dertig jaar geleden richtte Ally Derks het IDFA op. Onder haar leiding, als algemeen directeur, is het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) uitgegroeid tot het meest toonaangevende documentairefestival ter wereld. Dit jaar nam zij officieel afscheid van het IDFA. Ze werkt momenteel bij de Robert Bosch Stiftung.

 

Geschiedenis

Vanaf 1990 wordt elk jaar de IFA Trofee uitgereikt aan een vrouw of een groep vrouwen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van film. Eerdere winnaars waren Sacha Polak, Stienette Bosklopper en Digna Sinke. In 2016 werd de IFA Trofee uitgereikt aan actrice, filmmaker en ondernemer Hanna Verboom. De trofee is ontworpen door kunstenares Annet Haring en verbeeldt vrouwen op het filmdoek, gedragen door vrouwen. In 1995 is het beeld in grotere versie op het plein voor het DNK geplaatst.

 

  • Read 1946 times